Locronan

Locronan

locronan 1.jpg

Locronan werd in de 5de eeuw gesticht door de Ierse monnik Ronan, die later bisschop van 'Loc Ronan' werd. (loc betekent afgelegen plaats) Dit dorp kwam tot bloei aan het eind van de middeleeuwen door de weverijen die het canvas zeildoek voor schepen maakten. Jammer genoeg zijn er nu geen wevers meer maar in de hoogtijdagen waren het er wel 300.

 

In het mooie centrum staan de voor Locronan kenmerkende granieten woningen uit de 17e en 18e eeuw. Verscheidene regisseurs hebben hiervan gebruik gemaakt als flimdecor. De speelfilm Tess is er onder andere opgenomen.

PETITE TROMENIE IN 2023

De monnik Ronan wordt 1 keer per jaar herdacht tijdens een Pardon. Deze vindt elk jaar plaats op de 2e zondag in juli dit jaar dus op 9 juli. De dorpelingen trekken dan in klederdracht met kruisen, beelden en vaandels naar de top van de heuvel die op Ronans dagelijkse wandelroute lag. Deze Pardon heet de Petite Troménie.

Eens in de 6 jaar vindt de Grande Tromenie plaats. Bij een Grande Troménie lopen de pelgrims de hele wandelroute van Ronan en houden zij op twaalf plaatsen stil, die tezamen de kruiswegstaties voorstellen. De volgende Grande Troménie zal plaatsvinden in 2025. Een indrukwekkend schouwspel!

Als u toch rondwandelt in Locronan dan kunt u ook de Saint-Ronankerk, een 15e eeuwse gotische kerk, bezoeken. In de er naastgelegen Chapelle de Penity ligt Ronan begraven, onder het natuurstenen beeld met zijn beeltenis. Verder zijn er tegenwoordig in de oude huizen winkels en ateliers gevestigd.

MARKTEN

Weekmarkt

Het hele jaar door wordt de wekelijkse markt gehouden op dinsdagmorgen op de place de la Mairie. Er worden daar onder andere lokale drank, geitenkaasjes, producten rechtstreeks van de boerderij, groenten en vis verkocht.

Markt onder de sterren (eind juli tot eind augustus)

Vanaf 19.00 uur wordt er in de straten en op de pleinen van Locronan een markt gehouden waar kunstambachten uit de streek worden getoond. Er zijn onder andere demonstraties van Bretonse dansen, vuurspuwers, rondritten in een open koets. Een echte belevenis voor een mooie avond.

 

 

locronan 4.jpg

locronan 2.jpg

 

 locronan 1.jpg