Pont Aven

Pont Aven

schilderij pont aven.jpg

Pont Aven, pittoresk stadje, schilders, watermolens en het haventje

Sinds 1860 heeft Pont Aven veel kunstenaars tot een verblijf in het stadje verlokt. Het hoogtepunt was de oprichting van de ''School van Pont Aven" waar o.a de beroemde schilders Gauguin en Bernard deel van uitmaakten. Ook de Nederlandse schilder Meijer de Haan sloot zich aan bij deze groep.

In het stadje zijn veel galerieën, een leuke haven en prachtige watermolens. Het is alleen al de moeite waard om te wandelen door dit pittoreske stadje met zijn winkeltjes en gezellige terrasjes.

Vergeet niet de promenade Xavier Grall mee te nemen, een klein stadsparkje met houten bruggetjes over de Aven. Ook voor een gezellig etentje kunt u er terecht in een van de vele restaurantjes.

 

Musée de Pont Aven

Op 26 maart 2016 heeft het museum haar deuren, na een verbouwing van 3 jaar, gelukkig weer geopend. De veel te kleine behuizing heeft plaatsgemaakt voor een wat groter en moderner vormgegeven museum. Wilt u de openingstijden van het museum weten en bent u nieuwsgierig welke tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen is, dan willen wij u dat graag vertellen.

 

Exposities 2023

Tot 20 mei is er een expositie van de Belgische impressioniste Anna Boch. In haar eigen werk ging haar voorkeur uit naar landschappen, stillevens met bloemen, zonnige stranden, de Belgische kust en duinen, de kusten van Bretagne en Nederland.

Op Wikipedia staat een uitgebreide omschrijving van haar leven en werk.

 

 

Vanaf 22 juni tot 4 november 2024

Femmes chez les Nabis (de vroiuwen in de Nabisbeweging)

Les Nabis (de profeten) is een groep van postimpressionistische Franse kunstschilders in Parijs en Bretagne in het laatste decennium van de 19e eeuw. Naabi is een Hebreeuw/Arabisch woord dat staat voor profeet; een verwante term is het Hebreeuwse nebiim, intellectueel.

De Nabis-beweging was geen lang leven beschoren. Toen Gauguin, die zij als hun messias beschouwden, in november 1890 Le Pouldu nabij Pont-Aven verliet en naar Tahiti trok, viel de groep uiteen. Alleen Paul Sérusier en Charles Filiger bleven Bretagne trouw.

Deze expositie gaat nadrukkelijk over de vrouwen binnen de Nabisbeweging, hun rol in het dagelijks leven maar ook hun artistieke vaardigheden.

 

Fête des Fleurs d' Ajoncs 3 - 4 augustus 2024 

De zanger-dichter Théodore Botrel (1868-1925) heeft zich bijzonder voor de folklore van Pont-Aven ingezet. Hij heeft onder andere het regionale 'Fête des fleurs d'Ajoncs' (gaspeldoorn-feest) voor het eerst in 1905 georganiseerd. In het stadje staat op de square Botrel een standbeeld van deze kunstenaar.

 

Dit feest wordt ook nu nog rondom elke eerste zondag van augustus gevierd. 's Ochtends houdt men een grote mis in de église de Pont-Aven en daarna wordt er een defilé gelopen in traditionele klederdracht. Bij deze gelegenheid dragen de vrouwen een bijzondere coiffe (kanten kap) met lange linten. Deze optocht wordt begeleid door Bretonse muziek-en dansgroepen.