Pont Aven

Pont Aven

schilderij pont aven.jpg

Pont Aven, pittoresk stadje, schilders, watermolens en het haventje

Sinds 1860 heeft Pont Aven veel kunstenaars tot een verblijf in het stadje verlokt. Het hoogtepunt was de oprichting van de ''School van Pont Aven" waar o.a de beroemde schilders Gauguin en Bernard deel van uitmaakten. Ook de Nederlandse schilder Meijer de Haan sloot zich aan bij deze groep.

In het stadje zijn veel galerieën, een leuke haven en prachtige watermolens. Het is alleen al de moeite waard om te wandelen door dit pittoreske stadje met zijn winkeltjes en gezellige terrasjes.

Vergeet niet de promenade Xavier Grall mee te nemen, een klein stadsparkje met houten bruggetjes over de Aven. Ook voor een gezellig etentje kunt u er terecht in een van de vele restaurantjes.

 

Musée de Pont Aven

Op 26 maart 2016 heeft het museum haar deuren, na een verbouwing van 3 jaar, gelukkig weer geopend. De veel te kleine behuizing heeft plaatsgemaakt voor een wat groter en moderner vormgegeven museum. Wilt u de openingstijden van het museum weten en bent u nieuwsgierig welke tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen is, dan willen wij u dat graag vertellen.

 

Expositie 2018 Le Talisman, une prophétie de la couleur? 30 JUNI 2018 - 6 JANUARI 2019

Paul Sérusier krijgt een les over de werken van Paul Gauguin en maakt een zeer kleurrijk schilderij, bijna abstract, van het Bois d’Amour in Pont-Aven. Als hij terugkeer naar Parijs, laat Sérusier zijn werk zien aan schilders die zich later zullen verenigen in “les Nabis”. Les Nabis is een groep van postimpressionistische Franse kunstschilders in Parijs en Bretagne in het laatste decennium van de 19e eeuw. Naabi is een Hebreeuws / Arabisch woord dat staat voor profeet. Het schilderij wordt hun  « Talisman », wat , in het kielzog van Gauguin, pleit voor de bevrijding van het realisme en het gebruik van pure kleuren. Deze expositie vertelt het verhaal van deze iconische werken uit de collectie van het musée d’Orsay in Parijs.

Afbeeldingsresultaat voor LE TALISMAN

 

Fête des Fleurs d' Ajoncs 3 - 4 augustus 2019

De zanger-dichter Théodore Botrel (1868-1925) heeft zich bijzonder voor de folklore van Pont-Aven ingezet. Hij heeft onder andere het regionale 'Fête des fleurs d'Ajoncs' (gaspeldoorn-feest) voor het eerst in 1905 georganiseerd. In het stadje staat op de square Botrel een standbeeld van deze kunstenaar.

 

Dit feest wordt ook nu nog rondom elke eerste zondag van augustus gevierd. 's Ochtends houdt men een grote mis in de église de Pont-Aven en daarna wordt er een defilé gelopen in traditionele klederdracht. Bij deze gelegenheid dragen de vrouwen een bijzondere coiffe (kanten kap) met lange linten. Deze optocht wordt begeleid door Bretonse muziek-en dansgroepen. 

 

 

Théodore Botrel in traditioneel Bretons kostuum.