Pont Aven

Pont Aven

schilderij pont aven.jpg

Pont Aven, pittoresk stadje, schilders, watermolens en het haventje

Sinds 1860 heeft Pont Aven veel kunstenaars tot een verblijf in het stadje verlokt. Het hoogtepunt was de oprichting van de ''School van Pont Aven" waar o.a de beroemde schilders Gauguin en Bernard deel van uitmaakten. Ook de Nederlandse schilder Meijer de Haan sloot zich aan bij deze groep.

In het stadje zijn veel galerieën, een leuke haven en prachtige watermolens. Het is alleen al de moeite waard om te wandelen door dit pittoreske stadje met zijn winkeltjes en gezellige terrasjes.

Vergeet niet de promenade Xavier Grall mee te nemen, een klein stadsparkje met houten bruggetjes over de Aven. Ook voor een gezellig etentje kunt u er terecht in een van de vele restaurantjes.

 

Musée de Pont Aven

Op 26 maart 2016 heeft het museum haar deuren, na een verbouwing van 3 jaar, gelukkig weer geopend. De veel te kleine behuizing heeft plaatsgemaakt voor een wat groter en moderner vormgegeven museum. Wilt u de openingstijden van het museum weten en bent u nieuwsgierig welke tijdelijke tentoonstelling te bezichtigen is, dan willen wij u dat graag vertellen.

 

Expositie 2019: L'IMPRESSIONISME D'APRES PONT-AVEN  29 JUNI 2019 - 5 JANUARI 2020

Beïnvloed door Camille Pissarro (1830-1903), schildert de autodidact Paul Gauguin (1848-1903) zijn eerste werken in de impressionistische stijl. Met kleurige penseelstreken, vertalen deze werken de indrukken van het licht in de openlucht.

 

In 1886, verblijft Gauguin voor de eerste keer in Pont-Aven. Op dat moment verblijft Claude Monet (1840-1926), meester en voorloper van de impressionistische beweging, op Belle- Ile-en-Mer voor de kust bij Quiberon. Later omarmt een groep schilders, die zich vestigt in Bretagne, het impressionisme. Deze artiesten proberen, ieder op hun eigen wijze, de werken van Claude Monet in Bretagne na te streven. Daarnaast proberen zij de sfeer verbonden met de oceaan tot uitdrukking te brengen.

 

Na het vertrek van Paul Gauguin, beslissen de schilders aangesloten bij de school van Pont-Aven, hun verblijf in Bretagne te verlengen. Onder hen, Henry Moret (1856-1913), Maxime Maufra (1861-1918), Gustave Loiseau (1865-1935), Ferdinand Loyen du Puigaudeau (1864-1930).

 

 

 

 

Fête des Fleurs d' Ajoncs 3 - 4 augustus 2019

De zanger-dichter Théodore Botrel (1868-1925) heeft zich bijzonder voor de folklore van Pont-Aven ingezet. Hij heeft onder andere het regionale 'Fête des fleurs d'Ajoncs' (gaspeldoorn-feest) voor het eerst in 1905 georganiseerd. In het stadje staat op de square Botrel een standbeeld van deze kunstenaar.

 

Dit feest wordt ook nu nog rondom elke eerste zondag van augustus gevierd. 's Ochtends houdt men een grote mis in de église de Pont-Aven en daarna wordt er een defilé gelopen in traditionele klederdracht. Bij deze gelegenheid dragen de vrouwen een bijzondere coiffe (kanten kap) met lange linten. Deze optocht wordt begeleid door Bretonse muziek-en dansgroepen. 

 

 

Théodore Botrel in traditioneel Bretons kostuum.