laatste (bouw)nieuws

laatste (bouw)nieuws

Hier kunt u ook lezen welke klussen wij sinds 2004 hebben aangepakt op Kerjean. (project aanklikken)

Onze afgeronde (bouw) projecten zijn, sinds wij hier zijn komen wonen: onze werkruimte, het toiletgebouw en het campingterrein.  De camping is geopend sinds mei 2005 en we hebben al tien geweldige seizoenen gehad met zeer aardige en tevreden gasten! De verbouwing van de eerste vakantiewoning hebben we in het voorjaar van 2006 afgerond. Het voorjaar van 2007 was de tweede vakantiewoning klaar. De derde gîte. is sinds het voorjaar 2008 te huur. Dit gebouw, een voormalig landarbeidershuisje, was het eerste woonhuis op Kerjean en stamt uit 1553.

 

2022

In maart hebben we, met hulp van Kiki, jonge palmlaurier rondom het land van Kerjean geplant. De struikjes zijn uitgegraven uit de tuin van de 2-persoons gîte die daardoor een flink stuk groter geworden is.

laurier plantenjpg

 

2021

In maart hebben we een nieuwe septic tank voor de camping geplaatst. Dat was een hele klus maar onze oude minigraver heeft weer goed dienst gedaan.

minipellejpg

septic tank Copyjpg

 

 

 


 

 

 

 

De septic tank van 3000 liter hangt aan de minigraver om in het gat geplaatst te worden. Een heel precies karwei omdat de aansluitingen op het buizenstelsel precies moeten kloppen. Het lukte echt op de millimeter in één keer

 

 

 

 

 

In de periode van oktober tot december is het dak van de oude koeienschuur vervangen. De schuur blijft nu weer goed droog en is hiermee voor de toekomst bewaard.

spantenjpg

zeil2jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

beleienjpg


dak klaarjpg 

 

 

 

2020

Begin 2020 hebben we de achter- en zijkant van het woonhuis opnieuw laten stuken. Eerst moest al het oude stuukwerk eraf. Daar onder kwam een prachtige stenen muur tevoorschijn. Maar hoe mooi we het ook vonden, dat stuukwerk zit er niet voor niets op. De stenen zijn gevoegd met leem en hoewel de muren minstens een meter dik zijn, wordt het zonder stuuk te vochtig in huis. Daarom is er daarna weer een mooi laagje overheen gekomen.

kale muurjpg

 

gestuuktjpg

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar komen onze huiszwaluwen in april terug van een lange vlucht uit Afrika. Om het ze wat makkelijker te maken hebben we, nu de stijgers er toch stonden, prefab nestjes onder de dakrand geplaatst. Sommigen nemen meteen dankbaar hun intrek in de  nieuwbouw, anderen bouwen toch liever hun eigen nest van de klei die ze vinden rondom de rivieren.

20200225_160354jpg

plaatsen nesten

 

 

 

 

 

zwaluwnesten 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019

We hebben de plaatsen op de camping teruggebracht van 24 naar 20. Dat betekent nog ruimere plekken voor onze rustminnende kampeerders. Daarnaast hebben we de terrassen van de 2 gîtes voor 4 personen overkapt. Het geeft een fijne schaduwplek in de zomer en is het eens wat minder weer dan is het daar ook vaak goed toeven.

overkapping terrasjpgActueelNederlands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maart 2018

Afgelopen winter hebben we de laatste grote verbouwing gedaan aan ons woonhuis. De "logeerkamer" en de gang boven zijn onder handen genomen én er is een nieuwe trap naar zolder geplaatst. Eerst moest de vloer uitgevlakt worden. Er zat een enorm verloop in, soms wel 6 cm. Vaak kiest men ervoor om plafondplaten onder de balken te plaatsen. Snel en efficiënt, maar wij vinden dat je dan de ziel uit het huis haalt en hebben de balken dus zichtbaar gehouden. Al de plafonddelen moesten individueel uitgemeten worden want balken van 450 jaar oud lopen natuurlijk nooit recht. Alleen dat al kostte een week en dan hebben we het nog niet over het afwerken. Ook de balken zelf moesten goed onder handen genomen worden, de wanden zijn vernieuwd en gestuukt, de deur verplaatst en liters verf zijn er aan te pas gekomen om alles weer "af" te maken. Ook is er een nieuw raam met dubbel glas geplaatst. Als laatste kwam de vloerbedekking erin en kon de kamer weer in gebruik genomen worden. Wij zijn blij met het resultaat. Het woonhuis is klaar!

logeerkamer (Copy).JPG

 logeerkamer 2 (Copy).JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu zijn we weer lekker buiten bezig en bereiden we ons voor op het seizoen 2018. Het gras op de camping is weer voor het eerst gemaaid, de hortensia's op de binnenplaats zijn flink gesnoeid en de bloembakken zijn besteld!Wij zijn er weer helemaal klaar voor om onze gasten vanaf 14 april op de camping te ontvangen. Onze gites zijn het hele jaar beschikbaar.

 

September 2017

Het was een opvallend vlinderrijke zomer dit jaar. Wij zijn elk jaar weer blij verrast als we de eerste kolibrievlinder zien. Deze vlinder heeft een buisvormige roltong van 2 tot 3 centimeter, net zo lang als de vlinder zelf. Ze bewegen hun vleugels tot wel 80 slagen per seconde en schieten onvoorspelbaar van bloem naar bloem. Op Kerjean doen ze zich vooral te goed aan de nectar van de lavendel. De kolibrievlinder laat zich vanwege haar beweeglijkheid moeilijk fotograferen. Toch zijn een aantal gasten de uitdaging aangegaan en dat hebben ze geweten. Engelengeduld moet je er voor hebben en naast het bezitten van hele goede fotoapparatuur, een uitstekend fotograaf zijn. Wij willen u het resultaat niet onthouden!

IMG_1660-2 (Copy).jpg

IMG_1553-2 (Copy).jpg

 

 

 

 

 


 

 

IMG_1567-2 (Copy).jpg IMG_1621-2 (Copy).jpg

 

 

 

 

 


 

Januari 2017

Dit jaar even geen verbouwing aan het woonhuis maar onderhoud aan de camping! Een stoere klus met touwen, trekkers en kettingzagen. We hadden voor het buitenwerk geen beter jaar kunnen kiezen want het weer zat ons geweldig mee, droog en zacht.

rooien 3 (Copy).JPG

 rooien 2 (Copy).JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 rooien1 (Copy).JPG

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2016

De jonge zwaluwen maken oefenvluchten. Tussendoor even uitrusten op een elektriciteitskabel boven de binnenplaats van Kerjean.

 

jonge zwaluwen (Copy).JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 april 2015

De camping is even iets eerder open dan in eerste instantie aangekondigd want we hebben alweer de eerste gasten op de camping mogen begroeten. Wij zijn er klaar voor en hebben heel veel zin in het nieuwe seizoen.

17 februari 2015

poezepootjes op geverfde deur (Copy).JPG

Ben je net klaar met het verven van een deur, krijg je 'hulp' van een van onze lievertjes. En bedankt hè...........

 

Ook dit jaar zijn we in de wintermaanden weer druk met ons woonhuis. Was vorig jaar de keuken aan de beurt, nu maken we boven een nieuwe slaapkamer en badkamer. Er wordt heel wat afgemeten, getimmerd, geboord, geschroefd en gestuukt. We zijn nog lang niet klaar maar alles verloopt volgens plan en het wordt mooi.

 

slaapkamer (Copy).JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieve mensen, wij hebben op 31 december het jaar 2014 nog eens de revue laten passeren. Wat een fantastisch jaar was dat, mede dankzij alle enthousiaste en leuke gasten. Geef ons in 2015 weer zo'n jaar, en wij zijn dik tevreden!

November 2014     HERFST OP KERJEAN

paddestoelen Kerjean herfstblad Kerjean eekhoorntjesbrood Kerjean

 

Oktober 2014

We hebben hier een fantastische nazomer op Kerjean. Alles groeit en bloeit naar hartenlust. Er zitten zelfs nu nog nieuwe knoppen in de hortensia's. Het gras op de camping en de gîtes krijgt nog wekelijks een maaibeurt en de laurierheggen groeien tegen de klippen op. Als we niet oppassen groeit Kerjean dicht! Tijd voor drastische maatregelen, snoeien, snoeien, snoeien.

 

snoeien Kerjean 1 snoeien Kerjean 2 snoeien Kerjean 3

 

We hebben manden vol walnoten geraapt, de oogst van stoofpeertjes is overweldigend, de perzikenbomen konden de weelde van zoveel fruit bijna niet dragen. Wat een rijk jaar. De walnoten moeten eerst nog een tijdje drogen op de zolder van de werkplaats. Daarvoor heeft André speciale rekken gemaakt en over een maandje zijn ze eetbaar. Hoe je weet of ze al gekraakt kunnen worden? Gewoon rammelen en als de noten los zitten, dan zijn ze goed. Daarna is het de beurt aan de eetbare laurier die we de hele winter laten drogen op dezelfde rekken. Volgend seizoen kan iedereen weer een zakje laurier meenemen voor de stoofpotjes in 2015.

 

                                      notenrek (Copy).JPG                                 

 

  Op deze foto kijk je van onderaf tegen de rekken aan die we op de balken van de schuur gelegd hebben.

September 2014

2014 was alweer het tiende seizoen, een prachtige kampeerzomer waarvan volop werd genoten op de camping en in de gîtes. De gasten die voor het eerst in Bretagne kwamen werden aangenaam verrast door de omgeving rondom Kerjean. "Wij gaan nooit 2 keer naar dezelfde camping maar hier komen we volgend jaar weer terug want we zijn nog lang niet uitgekeken", was een vaak gehoorde reactie. Daar worden wij echt blij van omdat de vakantie geslaagd was en daar gaat het tenslotte om. Maar ook omdat het is gelukt om ons enthousiasme over dit stukje Frankrijk over te brengen. 

Ook hebben we weer veel vertrouwde gasten teruggezien. De een komt vooral voor het bezoeken van de vele folkloristische festivals, de volgende voor de vele wandelroutes aan de kust, langs de voor Bretagne zo kenmerkende getijdenrivieren of in de oeroude bossen in de omgeving. Ter afwisseing heerlijk zonnen en spelen op een van de rustige en vooral schone stranden, lekker eten en drinken, we lezen de verhalen allemaal terug in het gastenboek. Ook bedankt voor alle complimenten en persoonlijke wensen aan ons adres. Wat wil een campinghouder nou nog meer.

 

mei 2014

De zachte winter heeft er voor gezorgd dat alles nog veel uitbundiger groeit en bloeit op Kerjean. Er hangt veel sappig fruit aan de bomen en gelukkig zien we ook weer veel walnoten maar daarop moeten we nog even wachten.

 

Website

kersen (Copy).JPG

 Websiteperziken 1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 kersen                                                                             perziken

 April 2014 LENTE

Op en rondom Kerjean is de lente weer losgebarsten. Op dit moment worden wij omringd door een intens gele zee. Prachtig! Met dank aan de buurman die op het aangrenzende land koolzaad heeft gezaaid.  

 

koolzaad_640x478.jpgkoolzaad6_640x478.jpgkoolzaad2_640x478.jpg

 

 

 

 

 

 

 

We gaan alweer richting het kampeerseizoen, lekker naar buiten dus om alles tip top in orde te maken voor deze zomer. We zijn druk bezig met de camping en gîtes, grasmaaien, schoonmaken, onderhoudswerkzaamheden.

Als de eerste gasten komen zijn we er weer helemaal klaar voor.

Maar wat is er deze winter gebeurd op Kerjean vraagt u zich misschien af. Zoals we al eerder geschreven hadden zijn we dit jaar begonnen aan een flink project wat nog wel een aantal winters in beslag zal gaan nemen: de verbouwing van het woonhuis,.Dat was nog in redelijk oorspronkelijke staat om het maar eens voorzichtig te zeggen.

Afgelopen winter is dus de keuken en een gedeelte van de woonkamer onder handen genomen.

Soms kwamen we tijdens het klussen een leuke verrassing tegen. Bij het verwijderen van het oude stucwerk stuitten we de contouren van de oorspronkelijke haardplaats. (de grote granieten blokken uiters links en rechts) Rond 1660 heeft een binnenbrand het toenmalige manoir onbewoonbaar gemaakt. Het torentje wat er op stond heeft indertijd als een schoorsteen gewerkt en brandde af. Met de rietgedekte daken van toen was er helemaal geen houden meer aan. Het torentje is nooit meer opgebouwd en daarom mag Kerjean nu officieel geen manoir meer genoemd worden. Toen men Kerjean 30 jaar later weer bewoonbaar ging maken, heeft men het huis naar de toenmalige maatstaven "gemoderniseerd". De haardplaats in de keuken werd onder andere kleiner gemaakt omdat men geen open vuur meer stookte maar het huis vanaf dat moment ging verwarmen met behulp van kachels. 

Wij doen dat trouwens nog steeds, niets is prettiger dan warmte van een houtgestookte kachel. Sterker nog, we hebben de centrale verwarming er afgelopen winter uit gehaald. Deze werd de laatste 8 jaar toch al niet meer gebruikt. Hoezo aanpassen aan de normen van de 21e eeuw!

 

haard keuken_640x478.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 

Zoals u ziet zijn wij nog steeds druk bezig met het opknappen van het woonhuis. 

Januari 2014

In de verte de ochtendmist op een prachtige winterdag uitkijkend over het dal voor de ingang van de camping. De omgeving van Kerjean heeft elk seizoen haar verrassingen. 

Oktober 2013

Het seizoen 2013 was in alle opzichten genieten. Zowel vertrouwde als nieuwe gasten hadden het (weer) naar hun zin op Kerjean, konden we lezen in het "livre d'or". Aan aparte kampeeraccomodaties dit jaar geen gebrek. Van een oldtimer 2CV mét kleine caravan, een grote varieteit aan vintage én nieuwe tenten tot de futuristische vouwwagen Opéra hebben op de camping gestaan. Een kijkje op campingfoto's 2013 is de moeite waard.

 

herfsthortensia_640x478.jpg 

 Terwijl de hortensia's op Kerjean alweer hun herfstkleuren tonen,

 genieten wij nog van een mooie nazomer met temperaturen 

 rond de 20 graden. Na alle bouwwerkzaamheden aan de gîtes en de

 voorzieningen voor de camping, is het dit jaar tijd voor de start van de

 verbouwing van het woonhuis. Dit jaar staat de keuken op het

 programma.

 

 26 april 2013      Klaar voor het nieuwe seizoen

Wij zijn weer klaar voor het seizoen 2013! Kerjean ziet er prima uit, het gras is gemaaid, het sanitair is schoon. Wat ons betreft kunnen de gasten komen en wij zullen ze hartelijk ontvangen. U bent (weer) van harte welkom.

 

zwaluw2_640x375.jpg

22 maart 2013    Zwaluwen

Vandaag is, na een lange vlucht uit Afrika, weer het eerste zwaluwpaartje op Kerjean geland. Onze huiszwaluwen broeden onder de dakrand aan de voorkant van het huis. De rug en bovenkant van de vleugels zijn zwart, van onder licht gekleurd bijna wit, een zwarte kopkap. Wij verwachten nog veel meer drukte, er hangen nu 10 nestjes die waarschijnlijk allemaal weer bewoond gaan worden. Maar we vermoeden ook dat er nog meer nestjes bijgebouwd gaan worden want de jongen van vorig jaar komen vaak terug naar dezelfde omgeving. In de zomer kunnen onze gasten meegenieten van de grote snelheid waarmee de huiszwaluw vliegt en de scherpe bochten die hij daarbij maakt tijdens het vangen van insecten. Een schouwspel wat nooit verveelt. 

 

10 maart 2013   Voorjaar in aantocht

De afgelopen periode schiet alles weer met een enorme vaart uit de grond en wordt Kerjean als vanouds gekleurd door bloemen. De lente is op komst! Grote schoonmaak in en om Kerjean dus. De borders van de camping en de tuinen van de gîtes worden onder handen genomen. Heel veel snoeien, bladeren en onkruid verwijderen, zaaien en planten. Ook het gras begint weer te groeien, om de paar dagen maaien dus zodat onze gasten straks weer van een strak grasveld kunnen genieten.

 

foto1_640x478.jpg  

foto11_640x478.jpg

 

foto3 - kopie - kopie_640x478.jpg   foto6 - kopie - kopie_640x478.jpg

 

Ondertussen bood de buurman ons ook nog even aan dat we stookhout op zijn land mochten verzamelen omdat daar flink gesnoeid was. Een zware klus maar we hebben genoeg verzameld voor een seizoen warmte op Kerjean. (wel eerst even 3 jaar laten drogen) De achterkant van de werkruimte is ook uit de steigers, het nieuwe dak zit er op.

 

dak schuur_640x478.jpg

 

hout_640x478.jpg

2 december 2012

We zijn  weer druk bezig met allerlei klussen op Kerjean: Na 8 jaar is het tijd voor het nodige onderhoud. De grote deuren van de werkruimte zijn opnieuw in de verf gezet. Ook de voordeuren van gîte 1 en 2 en de achterdeur van gîte 3 worden onder handen genomen. De achterkant van het dak van de werkruimte is, dankzij het mooie herfstweer, af. De leien liggen er mooi op en het dak is nu weer helemaal waterdicht. Voorlopig is het werk aan daken op Kerjean daarmee afgerond.

Februari 2012    Weer een verandering op Kerjean

Vanaf 29 februari gaan Karin en André het leven en werken op Kerjean samen delen.

December 2009  Verandering op Kerjean

Velen weten dat wij Kerjean met veel plezier en enthousiasme hebben opgebouwd en met liefde onze camping en gite gasten hebben ontvangen. Wij zijn allebei trots op wat we gecreëerd hebben met zijn tweeën en zijn ook trots op elkaar.

Ondanks dit is er recentelijk op Kerjean een verandering ontstaan. Kiki heeft besloten om een andere weg in te slaan en woont inmiddels in Nederland.

De camping en vakantiewoningen zullen nog steeds met hetzelfde enthousiasme en in dezelfde persoonlijke sfeer gerund worden als voorheen door Andre. Wij dragen elkaar nog steeds een warm hart toe en Kiki zal zeker in de toekomst nog eens op Kerjean vertoeven dus wellicht komen wij elkaar nog eens tegen.

Namens ons, bedankt fijne gasten voor al die geweldige zomerseizoenen!

En namens Andre en alle poezen natuurlijk heel graag tot ziens op Kerjean!

Van harte welkom!

Kiki