Quimperlé

Quimperlé

 quimperle...1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quimperle komt van het Bretonse woord << kemper>> wat <<samenvloeien>> betekent en van de naam van de rivier de Ellé die, net als de Isole en de Laïta, de stad doorkruist.

 

Deze stad ligt op 10 minuten rijden van Kerjean. U vindt daar aan de rand van de stad 2 commerciele centra met grote supermarkten en kunt daar ook goedkoop tanken.

 

De binnenstad van Quimperlé is zeker een bezoek waard maar de waarheid gebiedt te zeggen dat de ene meer gecharmeerd is van deze stad dan de ander. De benedenstad is op het eerste gezicht niet erg uitnodigend. De leegstand in winkelpanden is een gevolg van de overstromingen waar Quimperlé vooral in de winter last van kan hebben. Als u hier "langs" kijkt is er genoeg moois te ontdekken. Bij het Office de Tourisme  waar u tegenaan rijdt als u de brug overrijdt, kunt u een rondwandeling halen. Er zijn een aantal goede restaurantjes in deze stad te vinden waar u tussen de middag (vanaf ongeveer 12 uur) heerlijk kunt lunchen. In de zomermaanden worden er kleine maar verrassend goede exposties georganiseerd in La maison des Archers en in de Chapelle des Ursulines.

 

De 10 bezienswaardigheden

De abdij van Sainte-Croix

De abdijkerk van Sainte-Croix werd gebouwd in de 11e eeuw. Dit is een opmerkelijk monument door het kruis- en cirkelvormige ontwerp. Het instorten van de klokkentoren (17e eeuw), op 21 maart 1862, verwoestte ook een deel van de kerk. Het priesterkoor, een juweel van Romaneske kunst en de crypte, een van de mooiste in Bretagne, zijn bewaard gebleven. De kerk bezit een rijk ameublement,  een graflegging (rond 1500) en een altaar uit de Renaissance (rond 1541). De gebouwen van de kloostergemeente en de kloostergang worden tegenwoordig gebruikt door de rijkspolitie.

De Hallen

De hallen van Quimperlé werden in 1887 in dezelfde tijd als de Eiffeltoren door de gebroeders Moreau, bouwkundigen uit Parijs, geconstrueerd in het hart van het historische centrum. Een exacte replica van dit gebouw werd in 2002 herbouwd op dezelfde locatie. In deze overdekte markthal vindt u visboeren, slagers,groenteboeren en kruideniers

Le Pont Fleuri

Deze brug heette vroeger de “Pen-Pont-Ellé “ en  overspant de rivier de Ellé, die traditioneel de grens aangaf met het bisdom van Vannes. De brug gaf toegang tot een van de drie deuren van de gefortificeerde stad. Daterend uit de Middeleeuwen, zijn de brug met de vorm van een ezelsrug, zijn machtige stroombrekers en twee van zijn zes gotische bogen bewaard gebleven.

De ruïnes van de Saint-Colomban kerk

Het primitieve Romaanse portaal dateert vermoedelijk al uit de 10e of begin11e eeuw. Bovenop zijn de overblijfselen van een buitengewone gotische arcade te zien, omlijst door twee bewerkte nissen.

Op de binnenplaats, naast de ingang van de bioscoop, staat nog een fragment van de koormuur met het fundament van drie gebeeldhouwde kolommen uit de 14e eeuw. De gotische kerk van het type “hal”, die zich uitstrekte tot de rivier, verviel tot een ruïne in het begin van de 19e eeuw.

Het Présidial

Het Présidal is een oud Hof van Justitie daterend uit 1683, waarvan de prachtig bewerkte trap nog bewaard is gebleven. Tegenwoordig wordt het gebruikt als expositieruimte voor kunstzinnige uitingen en culturele uitwisselingen.

De herenhuizen

Tussen de 16e en 19e eeuw lieten de notabelen, legerofficieren en officieren van de Koninklijke marine aan weerszijde van de hoofdweg, de rue Brémond d’Ars grote herenhuizen bouwen door befaamde architecten uit Lorient. Deze statige herenhuizen bezitten een grote tuin die zich uitstrekt tot aan de rivieren de Isole en de Ellé. De vestiging van deze aristocratische wijk laat zich verklaren door de nabijheid van de politieke, administratieve en juridische macht.

Het Boogschuttershuis (Maison des Archers)

Het  Boogschuttershuis daterend uit het midden van de 16e eeuw, is gelegen aan  de geplaveide weg Dom Morice, waarlangs u mooie gebouwen met architectuur uit de 15e tot en met de 17e eeuw vindt. Grenzend daaraan vindt u zonder twijfel het oudste huis van Quimperlé, een winkeltje waarvan de uit steen opgetrokken kraam bewaard is gebleven. Het huis van de Boogschutters herbergt exposities over de stad Quimperlé.

Kerk Notre-Dame de l’Assomption

Vanaf de heuvel Saint-Michel, steekt deze kerk uit boven de stad Quimperlé. Deze gotische kerk is gesticht in 2 fasen. In 1373 wordt de kerk verwoest door Du Guescli, een Franse veldheer uit de honderjarige oorlog. Het kerkschip daterend uit de 13e en het koor uit de 15e eeuw (onder meer het magnifieke noordelijke kerkportaal) zijn herbouwd aan het begin van de 15e eeuw in een laat gotische stijl. De kerk heeft de oudste bewerkte fronton van Bretagne (1430) en is rijk aan beeldhouwwerken.

De kapel van de Ursulines

Deze Kapel in Jezuïetenstijl met barokke tendensen, behorend bij een oud klooster en daterend uit de 17e eeuw, bezit een magnifiek plafond verguld met bladgoud. De kapel herbergt exposities over de stad Quimperlé. Mist u vooral niet het panoramisch uitzicht over Quimperlé  toegankelijk via het Parc du Bel Air. Een aanrader 

Het “Hôpital Frémeur”

Dit uitzonderlijke Bretonse monument is  het laatste middeleeuwse ziekenhuis van West Frankrijk. Het gebouw bestaat uit een langwerpig natuurstenen gebouw en een kapel uit de 14e eeuw. De naam Frémeur stamt af van het Bretonse woord “froutmeur”, wat zoveel betekent als “grote stroom”. Alleen van buiten te bezichtigen.

 

Markten

Vrijdagochtend - Place Saint-Michel

Zondagochtend - Place Hervo, rondom de hallen