Cap Sizun / Pointe du Raz

Cap Sizun / Pointe du Raz

Pointe du Raz

 

Cap Sizun ligt op ongeveer 1 uur rijden van Kerjean en is bij het grote publiek vooral bekend om een bezoek aan Pointe du Raz, de meest westelijke punt van Frankrijk. Steile rotsen en een fantastisch panorama op een smaragden zee, de mogelijkheid om het eiland Ile de Sein te zien en bij helder weer zelfs de vuurtoren van Ar Men.

De ruige Pointe du Raz is 70 meter hoog en geclassificeerd als "Grand site national". Tegenover de punt staat de vierkante vuurtoren van de Vieille. Deze is in 1887 in gebruik genomen en in 1995 geautomatiseerd. Tot die tijd losten de bewakers elkaar af onder vaak zware weersomstandigheden.

Bij ruw weer zijn de golven die tegen de granietrotsen beuken een spectaculair schouwspel. Vanuit een uitkijkplaats kan men daar veilig naar kijken. Bij rustiger weersomstandigheden kan je met een verrekijker duizenden zeevogels zien. Een andere manier om de kaap te zien is per boot vanuit de kleine haven Bestrée.

Maar ook andere Pointes zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard.

Pointe du Van

Toegegeven, Pointe du Van is niet het meest westelijke punt van Frankrijk, er is geen bezoekerscentrum en over deze punt wordt in de gidsen relatief weinig geschreven; maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Onbetaald parkeren, veel minder bezoekers, prachtige wandelroutes langs de stijle kust. Ook vanaf deze punt is turen over de zee spectaculair en heeft men uitzicht op .... Pointe du Raz

Pointe du Millier

Deze punt is kleiner dan de anderen maar heeft een verrassing in petto. Loop je vanaf de parkeerplaats langs de weg het pad af en sla je af naar rechts, dan kom je bij de moulin de Kériolet, een mooi gerestaureerde watermolen in een oeroud stukje bos. Deze molen is gratis te bezoeken en ook aantrekkelijk voor kinderen maar gaat, zoals zoveel attracties in Frankrijk, tussen de middag een paar uur dicht.

Sla je vanaf de parkeerplaats linksaf, dan kan je ook daar weer heerlijk wandelen langs de hoge kliffen.